KRATAK ISTORIJAT

 

REČ ODGOVORNOG LICA

 


Imam osećaj da od kada sam se rodio učestvujem u saobraćaju. Rođen sam 1998. godine i od kada pamtim, glavna tema u našem domu, pored sestrinog i mog odgajanja i redovnih porodičnih tema, bio je saobraćaj, vožnja, bezbednost, automobili i motocikli. Roditelji su mi saobraćajci. Otac je još od srednje škole u saobraćaju, majka izvorni ekonomista, prelazi u saobraćaj prvo kao instruktor a kasnije postaje diplomirani menadžer u saobraćaju. Otac je licencirani ispitivač a majka licencirani predavač. Logičan sled događaja, evo i mene tu gde sam sad. Pa da se zvanično predstavim.


David Vićentić, 25 godina, Diplomirani inženjer saobraćaja. Instruktor i ispitivač AM, A1, A2, A, B, BE, C I CE kategorije. U planu je da u najskorije vreme, ispred agencije za bezbednost saobraćaja, položim i postanem predavač teorijske nastave. Kao i mojim roditeljima i moj je usud stalno doškolovavanje, usavršavanje i edukacija u struci koju sam odabrao kao životni poziv.

Godine 2022. sam uz podršku roditelja, koji su vlasnici jedne respektabilne i vrlo poznate beogradske auto škole, krenuo u osnivanje auto škole SPORT MODE PLUS. Cilj ovog projekta je da realizujem neke ideje kojim bi trebalo da unapredimo i poboljšamo obuku vozača. Podizanje kvaliteta obuke za nas je imperativ. Teorijsku nastavu sam prepisao iz roditeljske auto škole, predavanje u obe škole vrši moja majka koja je po mom skromnom mišljenju to dovela do savršenstva. Rezultati na teorijskom ispitu to najbolje pokazuju. Neretko na kraju ispita svi monitori budu zeleni. Na njena predavanja se dolazi i odlazi sa osmehom. Ona kandidate ne sprema samo za ispit, već ih uvodi u saobraćaj i upoznaje sa svim lepim stvarima koje saobraćaj donosi. Benefitima pravilnog korišćenja saobraćajnih sredstava ali i tamnim stranama, ako se saobraćaj ne shvati ozbiljno. Uči ih kako da pravilno razmišljaju o saobraćaju.

Kada se položi teorijski ispit, organizujemo lekarski pregled i već sutradan krećemo sa praktičnom obukom. Vozila za praktičnu obuku su nove generacije, savremena, moderna i pouzdana. U floti posedujemo vozila sa prednjim, zadnjim i pogonom na sve točkove. Imamo i sa benzinskim i sa dizel agregatima. Kod nas se možete upoznati i sa hibridnom tehnologijom koja je u neku ruku i budućnost auto industrije. Brinuli smo i o gabaritima, tako da posedujemo klasične gradske automobile, automobile srednje klase kao i SUV vozila. Snaga vozila ide od 90 pa do 150 ks. Bitno je da kandidati osete snagu vozila i sa nama nauče da tu istu snagu kontrolišu. I ja kao i moje kolege instruktori smo praktičari, ne teoretičari. Trudimo se da naši kandidati imaju što više prakse, što više pređenih kilometara, što više raskrsnica kružnih tokova, prestrojavanja, preticanja, obilaženja….Poznati smo po tome da se malo zadržavamo na poligonu. Želimo da sa kandidatom što više provedemo u živom saobraćaju. Zato naš moto glasi NEKA TVOJA PRVA 1000 BUDE SA NAMA. U obuci prolazimo Beograd uzduž i popreko, naša vozila su viđena na svim čvorištima i uskim grlima. Nekada zbog toga trpimo uvrede od nervoznih vozača, ali ne vidimo drugi način da naši kandidati očvrsnu i sutra postanu samostalni vozači. Vožnja na auto putu se podrazumeva kao i korišćenje svih 6 stepena prenosa, ovo možda zvuči smešno ali realnost je takva. Zadatak je da kandidati nauče da čitaju saobraćaj, da dobro procene i preduprede potencijalne opasnosti i krizne situacije. U SATovoj vozačkoj akademiji uče vozače kako da se izvuku iz kriznih situacija (sneg, led, proklizavanje, izletanje itd). Mi pokušavamo da kandidatu probudimo svest i da on predupredi i ne dođe u tu kriznu situaciju već da je na vreme prepozna i izbegne. Zato volimo zimsku obuku. Kiša, magla, sneg je nešto što oplemenjuje našu obuku i daje joj drugu dimenziju. Takva iskustva su od neprocenjivog značaja. Tako stvaramo kvalitetnije vozače.

Praktični ispit je samo jedan mali stepenik ka vozačkoj dozvoli. Bitno nam je da kandidati vozačku dozvolu shvate kao dozvolu za dalje učenje, jer vožnja se uči celoga života, ne postoje bezgrešni vozači. Zato je bitno da prepoznaju grešku drugog vozača, na nju pravilno reaguju i na taj način pomognu i sebi i tom vozaču, moraju biti otvoreni za dalje učenje i napredovanje a to dolazi sa pređenim kilometrima. Obe naše škole su potekle iz porodice I svaki naš kandidat je smatran članom iste. Roditeljska škola ima ogromnu porodicu, a Sport mode plus je na dobrom putu da i njegova porodica bude velika. Zato još jedan naš moto za kraj ovog teksta, POSTANI I TI DEO NAŠE PORODICE.

'Dodjite i uživajte u kvalitetnoj i do kraja ispunjenoj obuci.'